Treceți la conținutul principal

Parlamentul European si Certificarea Energetica

Incepand cu data de 31 decembrie 2018 toate cladirile trebuie sa produca aceeasi energie pe care o consuma, asta dupa ce la data de 22 aprilie 2009 deputatii Parlamentului European au adoptat raportul privind eficientizarea energetica a cladirilor. Aceasta masura este una dintre cele mai importante adoptate pana acum pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor europeni. Astfel, avand in vedere ca, cladirile reprezinta aproape jumatate din consumul total de energie din Uniunea Europeana, reducerea acestuia impreuna cu utilizarea energiei din surse regenerabile, in domeniul cladirilor, constituie un beneficiu imens adus mediului inconjurator dar si buzunarului fiecaruia dintre cetateni.

Parlamentul solicită statelor membre sa elaboreze, pană la 30 iunie 2011, planuri naţionale în care să se stabilească mijloacele financiare pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor, ca de exemplu credite cu dobândă redusă sau stimulente fiscale. In acest sens, asa cum am precizat intr-unul din posturile anterioare, guvernul Romaniei a adoptat o noua Ordonanta de Urgenta ce priveste obtinerea certificatului de performanta energetica.

În plus, Comisia Europeană ar trebui să propună pînă la 30 iunie 2010, instrumente financiare suplimentare, precum:

• Crearea, pînă în 2014, a unui Fond pentru Eficienţa Energetică, finanţat de bugetul comunitar, Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi statele membre, în vederea promovării investiţiilor publice şi private în proiecte care să sporească eficienţa energetică a clădirilor;
• "O majorare semnificativă" a sumei maxime ce poate fi alocată din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER) pentru sprijinirea eficientizării energetice;
• Reduceri ale Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) pentru bunuri şi servicii legate de eficienţa energetică şi energii regenerabile.

Comentarii