Treceți la conținutul principal

Certificatul energetic

În ciţiva ani, populaţia nu va mai putea să vîndă, să închirieze sau să construiască o casă dacă imobilul nu va avea certificat energetic.

Directiva 91/2002/CE a fost preluata în legislatia româna prin Legea nr. 372/2005, urmarindu-se cresterea performantei energetice a cladirilor tinând cont de conditiile climatice exterioare si de amplasament, de cerintele de temperatura interioara si de eficienta economica.

Conform ORDIN nr. 1071/16.12.2009 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 157/2007 pentru aprobarea reglementarii tehnice "Metodologie de calcul al performantei energetice a cladirilor", s-a completat metodologia cu partea IV - BREVIAR DE CALCUL AL PERFORMANTEI ENERGETICE A CLADIRILOR SI APARTAMENTELOR Indicativ Mc 001 / 4 – 2009 si cu MODEL CERTIFICAT DE PERFORMANTA ENERGETICA AL APARTAMENTULUI - Indicativ Mc 001 / 5 – 2009. Ordinul a intrat in vigoare la 01.01.2010.

Auditul energetic al apartamentului si elaborarea certificatului energetic se realizeaza de catre auditori energetici gradul I (pentru cladiri) sau gradul II (auditori energetici pentru apartamente), atestati conform legislatiei în vigoare.

Scopul Certificatului de performanta energetica al apartamentului poate fi reabilitarea termica, tranzactii de vanzare-cumparare sau inchiriere.
Certificatul de performanta energetica are o valabilitate de 10 ani.

Comentarii