Treceți la conținutul principal

Cum poate creste valoarea apartamentului cu pana la cateva mii de euro

Incepand cu acest an, potrivit legii, nicio tranzactie imobiliara nu trebuie sa aiba loc fara un certificat energetic. 

In Capitala insa multe apartamente se vand fara acesta. Asta pentru ca vanzatorul, cumparatorul dar si notarul evita acest document din cauza pretului, respectiv a timpului de eliberare. Totusi, certificatul energetic ar putea aduce o crestere a valorii proprietatii de cateva mii de euro, spun expertii imobiliari.


Certicatele energetice reprezinta practic o garantie pentru cei care stau cu teama ca iarna intretinerea ii poate arde la buzunare. Acestea sunt acordate, intre altele, si in baza anului in care a fost ridicat imobilul, a materialelor folosite la ridicarea acestuia sau in baza sursei de alimentare cu energie termica(centrala proprie sau de cartier). Toti acesti factori sunt transformati in note cuprinse intre 20 si 100 dar si in scale energetice colorate de la rosu la verde. Rosu reprezinta si litera „G”, ceea ce reprezinta o slaba calitate energetica in timp ce verde inchis, care reprezinta si litera “A”, inseamna cea mai buna calitate energetica estimata in Romania.


De eliberarea acestor certificate energetice se ocupa asa numitii auditori energetici, care la nivelul Capitalei sunt in jur de 350 la numar, reuniti sub umbrela unei asociatii de profil care reglementeaza acest domeniu. Emilia Cerna Mladin, unul dintre membrii fondatori ai asociatiei, explica pentru B365.ro ca notarii continua si la mai bine de cinci luni de la intrarea in vigoare a legii sa incheie tranzactii imobiliare fara aceste certificate. „Formularul de contract este destul de stufos. Practic vanzatorii sunt obligati sa semneze ca au luat la cunostinta ca potrivit legii trebuie ca imobilul sa aibe certificat energetic iar cumparatorul, la randul sau, ca nu-l solicita. Este un document la fel de important la dosarul de tranzactie la fel ca certificatul fiscal sau cadastrul”, arata auditorul energetic.

“Prin asta notarul se degreveaza de orice responsabilitate”, continua Emilia Cerna Mladin care subliniaza ca “din pacate nu sunt penalizari, desi este o directiva europeana la mijloc si o lege”.
Mai mult, sustine aceasta, exista chiar o recomandare a Uniunii Notarilor Publici din Romania. “Prin acest document din noiembrie 2010, ei(n.r.- notarii) trebuie sa solicite certificatul, insa daca clientul nu-l doreste, trebuie sa semneze in acest sens. Cei mai multi notari includ aceasta chestiune in paginile contractului, iar cumparaturul nici nu stie ce semneza”, concluzioneaza aceasta.
Notarii sustin ca-s prea putini auditori

Intr-adevar, hotararea exista si subliniaza chiar in primele randuri ca notarii, pot autentifica toate contractele de vanzare-cumparare sau inchiriere numai dupa ce vanzatorul declara ca a pus la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica a cladirii, iar cumparatorul declara ca a primit acel certificat. „Se recomanda chiar, ca o copie a certificatului sa se pastreze la dosarul actului. Aceasta este recomandarea nr. 1 facuta notarilor publici romani de catre Uniunea lor Nationala”, explica pentru B365.ro purtatorul de cuvant al Uniunii Notarilor Publici din Romania, Alin Briceag.
Abia in situatiile in care partile insista la incheierea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere fara a fi in posesia certificatulului de performanta energetica a cladirii, se recomanda ca notarii publici sa autentifice acel contract numai daca partile consimt la introducerea in contract a unei dispozitii”, continua acesta.

De altfel, in documentul cu pricina se subliniaza faptul ca exista si o serioasa problema practica: deficitul de auditori energetici si concentrarea lor in municipiile resedinta de judet.

In timp ce domeniul pare ca inca nu este strict reglementat, certificatele energetice aduc beneficii serioase, sustin specialistii. Expertul-imobiliar Radu Zilisteanu declara, pentru B365.ro, ca un astfel de document poate fi in avantajul vanzatorului dar si al cumparatorului: “Existenta certificatului energetic si o nota buna sau proasta poate fi exploatata atat de cumparatori cat si de vanzatori. De vanzatori in cazul in care imobilul are o clasa energetica buna si atunci pot sa ceara un pret mai mare pe locuinta respectiva iar de cumparatori in cazul in care exista o nota mica pot sa ceara un pret mai mic. Acest certificat energetic poate sa reprezinte element de negociere. Un certificat eneregetic clasa A poate urca pretului unui apartament cu cateva mii de euro”, explica Radu Zilisteanu.

Cat priveste discordia dintre auditorii energetici si notarii publici, expertul imobiliar sustine ca tine in primul rand de bani dar si de timpul care-i preseaza pe notari.
Gaselnita notarilor are explicatie in faptul ca preturile practicate de auditorii energetici pentru eliberarea certificatelor sunt destul de ridicate. Notarii au de incheiat foarte putine tranzactii in momentul de fata, fiind criza, si ei au interesul ca tranzactia sa se petreaca mai repede. Si atunci ocolesc acest lucru. Dupa stiinta mea exista unele situatii in care aceste certificate costa mai mult decat o evaluare de piata a unui imobil“, concluzioneaza Radu Zilisteanu.

Potrivit datelor Asociatiei Auditorilor Energetici Pentru Cladiri, furnizate la cererea B365.ro, preturile medii de pe piata sunt intre 100 si 200 de euro in functie de apartament. Mai mult, in cazul in care se solicita un audit pentru un bloc intreg tarifele pot sa scada, insa pot fi si situatii in care auditorii pot sa solicite un tarif mai mare, de urgenta, in cazul in care vanzatorul se grabeste.

Sursa: realitatea.net

Comentarii